CO2 tool
Vergelijk eenvoudig verschillende materialen en producten met elkaar.
Volg de stappen hieronder om een eerste indruk te krijgen:
- Stap 1: Selecteer bij Categorie “Asfaltverharding”
- Stap 2: Selecteer bij Subcategorie “Deklaag”
- Stap 3: Vul in bij materiaal: “Asfalt”
Na het invullen van deze gegevens krijg je een overzicht van de CO₂-uitstoot van alle asfalt deklagen.

Milieueffecten
Categorie | Sub Categorie | Product | Eenheid | CO2(eq) Huidig | Cat 1/2/3 | Leverancier | Levenduur | Extra Info |
---|
De tabel hierboven geeft slechts de 10 laagste CO₂ waardes weer (in kg CO2 per eenheid). De staafdiagram geeft wel alle beschikbare data weer. Selecteer (door op de staafdiagram te klikken) de producten die je met elkaar wilt vergelijken.
De CO₂ data in deze tool is A1, A2 en A3 data. Dit is data die verwijst naar de verschillende levenscyclusfasen van een product.
- A1 betreft de winning van grondstoffen
- A2 betreft het transport van deze grondstoffen naar de productielocatie
- A3 betreft de productie van het bouwmateriaal.
Samen geven deze fasen inzicht in de CO₂-uitstoot van productiefase van een materiaal. Hiermee wordt het mogelijk om materialen met elkaar te vergelijken op basis van de bijbehorende CO₂-uitstoot.

Veelgestelde vragen
Waar komt de data vandaan?
De gegevens die in CO2Spot worden gebruikt, zijn o.a. afkomstig van de website Duurzame-infra.nl. Daarnaast worden ze aangeleverd door bedrijven zelf. De data is van deze bedrijven zelf en het is aan hen om er voor te zorgen dat de data wordt aangevuld of vernieuwd.
Wat zie je in de tool?
CO2Spot biedt een uitgebreid overzicht van de CO2-uitstoot van verschillende bouwmaterialen die in jouw projecten worden gebruikt.
Wat is het belang van de tool?
CO2Spot helpt professionals in de GWW-sector om de CO2-impact van hun projecten inzichtelijk te maken en te verminderen. Dit is belangrijk om te voldoen aan zowel nationale als internationale klimaatdoelen. Door het bieden van real-time informatie en alternatieven ondersteunt CO2Spot projectmanagers, ingenieurs en aannemers bij het maken van bewuste keuzes die circulaire economie en CO2-reductie bevorderen.
Hoe werkt CO2Spot?
CO2Spot is eenvoudig in gebruik. Je voert de specifieke gegevens van je project in, op basis van categorie, subcategorie, materiaal en een eventuele opmerking. Op basis van deze informatie laat de tool direct de CO2-uitstoot zien en geeft alternatieven voor duurzamere keuzes.
Welke soorten projecten kunnen CO2Spot gebruiken?
CO2Spot is ontworpen voor een breed scala aan projecten in de Grond-, Weg- en Waterbouwsector (GWW). Dit omvat projecten zoals wegenbouw, waterbeheer en andere infrastructuurprojecten. Of je nu werkt aan een kleine renovatie of een grootschalig project, CO2Spot helpt je om in elke fase van het project de CO2-uitstoot te monitoren en te reduceren.
Waarom is CO2Spot gratis te gebruiken?
We willen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot belangrijke CO2-informatie om duurzame keuzes te kunnen maken. Daarom is onze data gratis te gebruiken, in tegenstelling tot veel andere platforms en bedrijven die betaling vragen voor het inzien en gebruiken van hun data. CO2Spot genereert inkomsten door samenwerkingen met leveranciers en producenten van duurzame producten en diensten die hun producten op de site presenteren. De data op CO2Spot komt rechtstreeks van de bron, van partijen die trots zijn op hun duurzame producten en hun bijdrage aan een betere wereld.
Waarom alleen CO2 data en geen MKI data?
We hebben ervoor gekozen om in CO2Spot alleen CO2-uitstootdata te tonen om de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden. Onze focus ligt op het verduidelijken van CO2-emissies, omdat dit vaak de belangrijkste factor is bij het maken van duurzame keuzes in bouw- en infrastructuurprojecten. Door alleen op CO2 te richten, maken we het vergelijken van producten overzichtelijk en praktisch, net zoals het lezen van calorieën op een etiket in de supermarkt.
Hoewel de MKI (Milieu Kosten Indicator) waardevol is, omvat deze veel meer factoren dan alleen CO2. Dit maakt het ingewikkelder om producten onderling te vergelijken als jouw hoofddoel CO2-reductie is.